030 - 2518995 info@interstep.nl
Virtual Reality heeft de toekomst

Virtual Reality heeft de toekomst

InterStep heeft een aantal keer kennisgemaakt met de mogelijkheden van virtual reality. Zo hebben we tijdens een grote carrière beurs bezoekers een virtual reality bril op laten zetten en tijdens medewerkersbijeenkomsten presentaties gehad over Google Glass en Google Cardboard. Geheel nieuwe ervaringen die in de toekomst verder ontwikkeld gaan worden en die wellicht ook aansluiting gaat vinden in het technische werkveld.

Maar wat is nu eigenlijk virtual reality? Het bekendste middel binnen virtual reality is waarschijnlijk de bril die de gebruiker een virtuele realiteit biedt. Zo kun je bijvoorbeeld als gebruiker plaatsnemen in een achtbaan zonder naar een attractiepark te gaan. Virtual reality maakt het dus mogelijk vrij rond te lopen in een (nog) niet bestaande werkelijkheid. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar is er ook plaats voor virtual reality binnen het technisch werkveld?

Al enige tijd wordt virtual reality in het professionele werkveld gebruikt; bijvoorbeeld bij geneeskundestudenten die hun vaardigheden trainen d.m.v. het uitvoeren van een operatie in een virtuele omgeving. Ook in het leger wordt virtual reality gebruikt. Slagvelden worden volledig gesimuleerd om de soldaten (in wording) optimaal op te leiden. Of wat denk je van een testrit in je droomauto, zonder daarvoor buiten te moeten komen?

Kijkend naar het technisch werkveld zijn er veel mogelijkheden. Neem de woningbouw. De architect implementeert het ontwerp in de virtual reality bril. Dit ontwerp biedt vervolgens inzichten in de impact van diverse ontwerpopties of handelingen. Hierdoor zijn de ontwikkelingen makkelijk in kaart te brengen en kunnen de werkzaamheden zich in rap tempo blijven opvolgen.

Met virtual reality kun je gemakkelijk incidenten uit het verleden reconstrueren om daarmee leermomenten te creëren voor de toekomst. Ook maakt virtual reality het mogelijk om realistische scenario’s te creëren van veiligheidsrisico’s die heel specifiek zijn in deze sectoren. Zodoende kun je met virtual reality een goede basis leggen voor veiligheids- en omgevingsbewustzijn training aan boord van bijvoorbeeld schepen en/of platformen. Naast het gebruik voor de woningbouw leent de virtual reality bril zich dus ook voor toepassingen van bijvoorbeeld offshore, schepen, luxe jachten en industrie.

We kunnen concluderen dat er plek is voor virtual reality binnen het technisch werkveld en verwachten veel interessante mogelijkheden en ontwikkelingen in de nabije toekomst. Wellicht kunnen onze InterStep collega’s op locatie hier in de toekomst ook gebruik van maken.

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign