030 - 2518995 info@interstep.nl
TU/e en Catharina ziekenhuis ontwikkelen techniek om ernst van hartfalen te bepalen

TU/e en Catharina ziekenhuis ontwikkelen techniek om ernst van hartfalen te bepalen

Onderzoekers van het Catherina Ziekenhuis en de TU/e hebben een methode ontwikkeld, waarmee de ernst van hartfalen snel te bepalen is.

De techniek is goedkoop, aan het ziekenhuisbed toe te passen en niet-invasief, dit betekent dat er geen instrument in een orgaan komt.

Voor het probleem waren al een aantal methodes, maar die hadden allemaal beperkingen. “Vaak is de plaatsing van sensoren in de grote bloedvaten nodig, via de schouder of hals, en dat is behoorlijk ingrijpend. MRI kan, maar is niet geschikt voor ernstig zieke patiënten. Verder krijgt een kortademige patiënt vrijwel altijd bloedanalyse. Deze methode kijkt naar de concentratie van een bepaald eiwit in het bloed en is een zeer goede en patiëntvriendelijke indicator, maar het duurt enkele uren voor de uitslag er is.” Aldus de TU/e.

De nieuwe techniek maakt gebruik van een echoscanner, vergelijkbaar met een zwangerschapsecho. Artsen meten hiervoor de tijd die het bloed erover doet om vanuit de rechterhartkamer door de longen te stromen, naar de linkerhartkamer, die het zuurstofrijke bloed het lichaam in pompt.

Het zal nog even duren totdat de methode in praktijk komt. Daarvoor moet het nog verder worden uitgewerkt. Zo is het volgens de onderzoekers belangrijk dat de analyse dusdanig geautomatiseerd wordt.

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign