030 - 2518995 info@interstep.nl
TELECTG Maakt REAL-TIME Monitoring van zwangerschap op afstand mogelijk

TELECTG Maakt REAL-TIME Monitoring van zwangerschap op afstand mogelijk

TeleCTG is een nieuwe vorm van zwangerschap bewaking dat op dit moment getest wordt door de verloskundige praktijken 040verloskunde uit Eindhoven en PUUR-verloskunde uit Veldhoven. Met het teleCTG kan een zwangerschap op afstand bewaakt worden in een verloskundige praktijk of bij de zwangere thuis. Er wordt real-time meegekeken door de gynaecoloog. Dit zorgt ervoor dat de aanstaande moeder voor controles niet meer naar de polikliniek hoeft.

In sommige gevallen is het nodig om het ongeboren kind extra in de gaten te houden. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, zoals het gebruik van CTG (cardiotocogram). Hiermee wordt de hartslag van het kind geregistreerd. De CTG wordt op dit moment nog voornamelijk uitgevoerd in ziekenhuizen. Met de nieuwe Nemo healthcare teleCTG-apparatuur kan dit in de verloskundepraktijk of bij de zwangere thuis gedaan worden. “Dit kan vanaf de 24ste week van de zwangerschap” volgens Pieter van Runnard Heimel, gynaecoloog in het Maxima Medisch Centrum. “En in ons systeem kan, in tegenstelling tot andere initiatieven op dit gebied, de gynaecoloog direct op afstand meekijken. Op deze manier kan er bij eventuele afwijkingen eerder gereageerd worden en kunnen er sneller acties ondernomen worden. Is het CTG geruststellend, dan is verwijzing naar het ziekenhuis onnodig”.

Hoe werkt het TeleCTG?
Het CTG wordt gemaakt doormiddel van een pleister op de buik van de zwangere vrouw. Die op een vergelijkbare manier werkt als het plakelektron die gebruikt wordt wanneer er bij volwassenen een hartfilmpje wordt gemaakt. De pleister is gekoppeld aan apparatuur die de hartslag van de baby meet, daarbij registreert de apparatuur of er eventuele weeën activiteiten aanwezig zijn. Vervolgens worden de gegevens draadloos verzonden naar een centrale database. De gynaecoloog en de verloskundige kunnen deze gegevens real-time bekijken en een diagnose opstellen.

Testfase
De TeleCTG bevindt zich nog in een testfase, op dit moment wordt het getest door de verloskundigen praktijken: 040verloskunde en PUUR. Hierbij wordt niet alleen de apparatuur getest, maar ook het proces die uitgevoerd wordt om een optimaal resultaat te behalen met het nieuwe apparaat. De apparatuur wordt in de pilot alleen bij vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap getest. Het gaat voornamelijk om dat de signalen technisch goed aankomen, het beoordelen van de signalen is op dit moment minder belangrijk. Daarnaast worden ook de ervaringen van de zwangere vrouwen en verloskundigen in het onderzoek meegenomen. De testfase is op kleine schaal gestart, maar bij een positieve evaluatie zullen er meerdere verloskundigenpraktijken bij het onderzoek betrokken worden. Een subsidie van het Verloskundig Consortium Zuid-Oost Brabant, heeft een belangrijk aandeel gehad om het onderzoek daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

Nicole Manders, praktijkmanager en verloskundige bij 040verloskunde: “Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat het niet meer nodig is dat zwangere vrouwen waarbij een CTG moet worden gemaakt, naar het ziekenhuis moeten voor (regelmatige) controles of zelfs moeten worden opgenomen. Door inzet van deze nieuwe technologie kunnen verloskundigen en gynaecologen intensiever samenwerken en de zorg zo dicht mogelijk in de eigen omgeving van de zwangere aanbieden. Een win-win voor de zwangere en de kwaliteit van de zorg. Wij werken hier als praktijk graag aan mee, omdat dit volledig past binnen onze visie van innoveren en vooroplopen in nieuwe ontwikkelingen.”

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign