030 - 2518995 info@interstep.nl
Technische universiteiten lassen studentenstop in

Technische universiteiten lassen studentenstop in

De vier technische universiteiten stellen volgend collegejaar een numerus fixus voor acht studies. Een verdubbeling ten opzichte van dit jaar.

“De maatregel is nodig, omdat de technische universiteiten de groeiende instroom van studenten niet meer aankunnen” aldus Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de universiteit Twente. Het aantal technische studenten is in tien jaar tijd met 50 procent gegroeid. Terwijl de financiële ondersteuning vanuit het kabinet gedaald is. “Dit is gewoon niet vol te houden”, aldus Van der Chijs.

Al in het jaar 2017-2018 gaat de numerus fixus in, maar de daadwerkelijke maatregelen komen pas een jaar later. Eerder is niet nodig en de voorbereidingen vergen tijd, aldus een woordvoerder. De aanpassingen zullen per universiteiten verschillen. Maar dat de groei moet worden beheerst, is zeker.

Volgens Van der Chijs zou het vele miljoenen kosten om laboratoria in te richten en hooggespecialiseerde docenten te werven. Hij spreekt van 450 miljoen euro extra per jaar, om in 2020 terug te zijn op het niveau van 2010. Wat dus vijftien studenten per docent is.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is het niet eens met de voorgenomen maatregel. “Instellingen hadden al lang en breed deze stijgende studentenaantallen aan kunnen zien komen. Er is nota bene gericht met marketing op aangestuurd. Nu de studentenaantallen de pan uitrijzen wijzen ministerie en technische instellingen naar elkaar en zijn studenten de dupe”, aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Minister Jet Bussemaker liet weten dat de universiteiten de afgelopen jaren al genoeg geld hebben gekregen om de opleidingen te verbeteren. Toch wil ze met de universiteiten gaan praten om te kijken wat het probleem is. Ze wil kijken welke middelen ze gekregen hebben en of dit het gewenste effect had.

Volgens de minister is het grootste probleem dat er heel veel studenten worden opgeleid, maar dat volgens haar 40 procent van deze studenten uiteindelijk niet in de techniek gaat werken.

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign