In je zoektocht naar een nieuwe technische uitdaging ben je wellicht wel een vacature tegengekomen op onze website die je aanspreekt. Of je wilt graag een open sollicitatie indienen, zodat wij contact met jou opnemen wanneer dié perfecte baan voor jou beschikbaar komt. Dan is het erg belangrijk om, al vanaf het eerste contact, een goede indruk te maken.
Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven je tips:

Cv en motivatiebrief
Het eerste contact wat tussen jou als sollicitant en een organisatie gelegd wordt, gaat meestal digitaal. Wanneer je via onze website solliciteert, verplichten we je niet om een cv of motivatiebrief te uploaden. We adviseren je om dat wél te doen, wanneer je een goede en complete eerste indruk wilt achterlaten. Het laat namelijk zien dat je bereid bent om meer tijd en moeite te investeren in je sollicitatie, wat ook weer wat zegt over jou als persoon en werknemer.
Wanneer je daarvoor kiest is het van belang dat je cv en eventuele motivatiebrief goed in elkaar zitten. Wil je hier graag meer informatie over? Lees dan ook even dit artikel:
Het eerste gesprek
Als je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek, is er sprake van een wederzijdse interesse. Je krijgt de kans om persoonlijk kennis te maken met één van onze recruiters waarbij het belangrijk is dat je jezelf goed presenteert. Dit vereist wat voorbereiding.
Zorg ervoor dat je je goed verdiept in de organisatie en in de functie waarop je hebt gesolliciteerd (tenzij het een open sollicitatie is). Lees bijvoorbeeld het bedrijfsprofiel door en breng jezelf op de hoogte van bepaalde projecten of ontwikkelingen waar zij zich mee bezig houden. Daarnaast kan je ook even je gesprekspartner online opzoeken, zodat je de persoon zal herkennen bij aankomst.
Verdiep je ook in jezelf. Dat klinkt misschien gek, maar het is ontzettend belangrijk. Er zullen vragen gesteld worden over jouw persoonlijkheid en professionaliteit, en dan is het handig als je hier van tevoren al over hebt nagedacht. Je hebt je antwoorden dan sneller paraat wat ervoor zorgt dat het gesprek soepeler zal verlopen. Dat is voor zowel jezelf als je gesprekspartner erg prettig.
Non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie kan soms meer zeggen over een persoon dan verbale communicatie. Je kunt door middel van simpele tips en trucs hier grip op krijgen.
Let op je houding. In het eerste gesprek wil je elkaar leren kennen en het is belangrijk dat je daarvoor een open houding aanneemt. Vouw dus niet je armen over elkaar en ga niet in je stoel hangen. Probeer een actieve houding aan te nemen door rechtop te zitten. Het kan helpen om de houding van je gesprekspartner te spiegelen, om een betere non-verbale connectie te creëren. Doe het wel subtiel.
Je uiterlijk vertelt ook veel over jou als persoon. Kies daarom je kleding zorgvuldig uit. Tijdens een eerste sollicitatiegesprek wil je altijd netjes gekleed gaan, ook al doe je dat misschien niet in je dagelijkse leven. Voor het eerste gesprek geldt: beter iets té netjes, dan nét niet netjes genoeg. Daarnaast kun je middels je gezichtsuitdrukking meer benaderbaar overkomen, wanneer je regelmatig vriendelijk lacht.
Vergeet niet om een kladblok, pen en je uitgeprinte cv mee te nemen naar het gesprek. Dit bewijst tevens van een goede voorbereiding!
Het tweede gesprek
Als het eerste gesprek voor beide partijen goed is bevallen, word je uitgenodigd voor een tweede gesprek. Waar het eerste gesprek meer om kennismaking draait, gaat het tweede gesprek dieper in op concrete zaken zoals functie-inhoudelijke taken en arbeidsvoorwaarden. Vaak sluit er ook nog een andere gesprekspartner aan bij dit gesprek, dit kan ook de potentiële opdrachtgever zijn.
Ook voor dit gesprek is voorbereiding vereist. Je zou voorafgaand kunnen vragen of je al inzicht mag krijgen in de arbeidsvoorwaarden, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook is het belangrijk om, voordat je het gesprek ingaat, te weten wat jij wilt gaan vragen. De opvolgende stap is namelijk vaak al het ondertekenen van het contract, en het is belangrijk dat jij voor die tijd alle informatie hebt die je nodig hebt. Schrijf je vragen desnoods op en neem het lijstje door tijdens het tweede gesprek zodat je niets vergeet.

Solliciteren: de Gouden tip
Tijdens het hele sollicitatieproces staat dit centraal: ben proactief, maar ben vooral eerlijk. Het heeft geen zin om je voor te doen als iemand die je niet bent, omdat dat geen duurzame werkrelatie teweeg zal brengen. Een nieuwe baan is een verandering met veel impact en het is het daarom waard om dit proces zorgvuldig te doorlopen.