Noord/Zuidlijn

Metrolijn 52, ook wel bekend als de Noord/Zuidlijn, is een lijn van de Amsterdamse metro. De lijn loopt van Amsterdam-Noord (station Noord, vlak bij het Buikslotermeerplein), onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid (tevens genaamd treinstation Amsterdam Zuid). De lijn verbindt oude volkswijken met nieuwe hotspots en het biedt een alternatief voor het groeiende autoverkeer in de hoofdstad. Een rit tussen de twee stadsdelen duurt gemiddeld 31 minuten. Met de nieuwe metrolijn duurt deze rit slechts 16 minuten.

InterStep heeft voor dit project met name bijgedragen in het ontwerpen en realiseren van technische installaties met een elektrotechnisch of werktuigbouwkundig karakter. Daarnaast hebben we ook verschillende objectspecificaties, verificatieplannen en verificatierapporten opgesteld voor de Noord/Zuidlijn.

De elektrotechnische installaties die voor de Noord/Zuidlijn zijn ontworpen door InterStep zijn de branddetectie- en meldsystemen in combinatie met omroep- en ontruiming type-A en type-B installaties. Maar ook de installaties gericht op SCL, CBI, toegangscontrole en CCTV. Bij de werktuigbouwkundige installaties kan je denken aan klimaatinstallaties zoals ventilatie en luchtkoeling. Deze installaties dienen kortsluiting(en) te voorkomen die kunnen ontstaan door de warmte van de elektrotechnische installaties. Ook wordt de restwarmte van de machines/apparaten gebruikt om de stationshallen iets op te kunnen warmen.

De bouw van de Noord/Zuidlijn heeft in totaal 15 jaar geduurd. Op 21 juli 2018 is de Noord/Zuidlijn officieel geopend door burgemeester Femke Halsema.