Je voelt je extreem vermoeid, ongelukkig en je kijkt om de tien minuten op de klok in de hoop dat je werkdag bijna om is. Je ervaart een slechte balans tussen werk en privé en buiten werktijden om ben je in gedachten nog altijd bezig met werk.
Herken jij jezelf hierin? Dan is het tijd om aan de bel te trekken!

Werkgeluk: wat is dat eigenlijk?
De korte definitie spreekt eigenlijk voor zich: werkgeluk is het plezier en geluk dat het werk wat je doet jou geeft. Maar werkgeluk gaat eigenlijk ook nog verder dan dat. Wanneer je écht werkgeluk ervaart, raak je gemotiveerd door je het werk dat je doet, door het bedrijf waarvoor je werk én je haalt er een goede dosis voldoening uit. Je werk geeft je daardoor veel energie en een positieve boost aan jouw leven.
Oorzaken ongelukkig zijn op werk
Als je ongelukkig bent op je werk kan dit verschillende oorzaken hebben. Dat is per persoon en per situatie verschillend. Eén van deze oorzaken zouden bijvoorbeeld je collega’s kunnen zijn. Je (directe) collega’s hebben wellicht meer invloed op jou dan dat je beseft. Je brengt veel tijd samen met deze mensen door en je ziet ze soms zelfs vaker dan je eigen partner of familie. Een goede band met je collega’s en leidinggevende(n) is daarom dus ontzettend belangrijk. Wanneer je minder goed met een of enkele collega’s door een deur kan, is het van belang om te onderzoeken hoe je die relatie kunt verbeteren. Dat kan voor jouw werkgeluk een enorm verschil maken.
Een andere reden voor het ontbreken van werkgeluk kan te maken hebben met het soort werk dat je doet. Misschien kun je jezelf moeilijk motiveren, verveel je je omdat het werk te simpel is of vraag je juist te veel van jezelf omdat het werk te uitdagend is. Van zowel onder- als overbelasting kan je psychisch vermoeid raken, wat je als erg stressvol kunt ervaren.
Verder kunnen ook elementen als je reistijd, je werkhouding of je salaris van negatieve invloed zijn op je werkgeluk. Onderzoek voor jezelf wat de precieze oorzaak is voor het ontbreken van jouw werkgeluk. Maak een lijstje van de verschillende aspecten van jouw baan en ga bij jezelf na hoeveel invloed ieder aspect op je heeft. Bepaal of die invloed positief of negatief is. Als je begrijpt waarom je ontevreden bent in je huidige baan, kan je vervolgens actie ondernemen om je (werk)omstandigheden voor jezelf te verbeteren.
Hoe los je het op?
Ongelukkig zijn op je werk heeft ook invloed op jouw privéleven. Daarom is het verstandig om dit serieus te onderzoeken. Het is allereerst belangrijk om te weten of je voortdurend ongelukkig bent op je werk, of dat je even een slechtere maand of periode hebt. Als het een tijdelijk gevoel is waarbij je wel licht aan de tunnel kunt zien bij je huidige werkgever, is het verstandig om een manier te vinden om met de stress om te gaan. Als het ongelukkige gevoel er is ingeslopen, steeds erger wordt en er geen uitzicht is op verbetering, is het tijd om actie te ondernemen.
Zodra je de oorzaak (of oorzaken) kent, denk je na over mogelijke oplossingen. Voer hierover een open gesprek je leidinggevende. Geef aan waar je mee zit en wat van positieve invloed zou zijn op jouw werkgeluk. Op deze manier kan je samen met je leidinggevende een oplossing vinden. Door hem of haar erbij te betrekken verlicht je ook bij jezelf wat stress, omdat je samen met iemand naar de oplossing toe gaat werken.
De zoektocht naar perfectie
Net als dat geen enkel mens perfect is, is ook geen enkele baan of werkgever perfect. Vergelijk je geluksniveau daarom ook niet met anderen die naar jouw idee in een ‘perfecte’ werkomgeving zitten, want dat bestaat niet. Spreek met andere mensen die in een gelijk werkveld werken of die een vergelijkbare baan hebben. Deel waar je mee zit en probeer te achterhalen of die anderen dat in hun werk ook ervaren of juist helemaal niet. Oriënteer je op je verschillende opties en breng de voor- en nadelen in kaart.
Salaris is voor velen een valkuil wat betreft werkgeluk. Veel mensen kiezen geld boven geluk. Als dit bij jou het geval is, is deze tip wellicht handig voor je; zie geld als een resultaat van je goede werk in een fijne werkomgeving en niet als specifiek doel!
Ben niet bang en trek aan de bel
Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan ongelofelijk veel stress met zich meebrengen als je niet op de juiste werkplek zit. Met bovenstaande tips kun je al ver komen. Kom je er nog steeds niet uit? Je bent altijd welkom om eens een kop koffie te komen drinken bij InterStep. Wellicht kunnen wij het makkelijker maken voor je! We helpen je graag.