030 - 2518995 info@interstep.nl
Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft gaat kwantumcomputer in Nederland onderzoeken

Microsoft richt een Nederlandse afdeling op die onderzoek gaat verrichten naar de kwantumcomputer. Zij gaan samenwerken met het Delftse instituut Qutech. Dit wordt ook de locatie waar het onderzoek plaats zal vinden.

Maandag maakte Professor Leo Kouwenhoven de samenwerking bekend. Professor Leo Kouwenhoven is de oprichter en leider van QuTech. Hij zal de leiding op zich nemen, tijdens dit onderzoek in het nieuwe lab.

Het is niet bekend hoeveel geld het Amerikaanse bedrijf precies investeert in de Nederlandse Activiteiten. Microsoft was eerder al industrieel partner van QuTech en werkt al tien jaar samen met het instituut.

QuTech werd eerder door de Nederlandse overheid aangewezen als ‘nationaal icoon’. De overheid stak vorig jaar 135 miljoen euro in QuTech. Chipgigant Intel heeft in het verleden ook geïnvesteerd in QuTech, het ging toen om een bedrag van 50 miljoen euro.

Ecosysteem

Wij hebben toen QuTech werd opgezet altijd als doel gehad om een kwantumecosysteem te bouwen”, aldus professor Ronald Hanson van de Technisch Universiteit Delft. Hij zal Kouwenhoven vervangen als wetenschappelijk directeur van QuTech.

“We willen dat iedereen hiernaartoe komt en labs neerzet. Het is voor het eerst dat dat nu gebeurt.”

Gevolgen

Volgens Microsoft komt de werkende kwantumcomputer steeds dichterbij en is het daarom tijd om meer te investeren in de technologie. Deze ontwikkeling zou grote gevolgen kunnen hebben voor de computerindustrie.

“Het is erg spannend” zegt Kouwenberg op een blog van Microsoft. “Ik begon hier lang geleden als student aan te werken, en toen hadden we geen idee dat het ooit voor iets praktisch gebruikt zou kunnen worden.”

Een normale computer heeft bits die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Maar een kwantumcomputer werkt met zogenoemde ‘qubits’, die ook in een ‘superpositie’ kunnen komen, waarbij ze een waarde van zowel 0 als 1 hebben. Dat maakt allerlei nieuwe algoritmes mogelijk, die theoretisch bijvoorbeeld bestaande beveiligingstechnieken zouden kunnen kraken. Kwantumcomputers kunnen berekeningen exponentieel sneller uitvoeren.

Kunde

Het daadwerkelijk bouwen van een kwantumcomputer is echter lastig, omdat de qubits lastig te controleren zijn. Onderzoekers van diverse universiteiten in samenwerking met bedrijven, werken aan allerlei verschillende methodes om zo veel mogelijk werkende qubits in één computer te krijgen.

Microsoft werkt zelf aan een ‘topologische qubit’, die volgens het bedrijf beter bestand is tegen hitte en elektrische interferentie. In tegenstelling tot andere technieken hoeft de topologische qubit niet te worden gekoeld tot nabij het nulpunt.

Kopenhagen

Ook in Kopenhagen wil Microsoft een kwantum lab oprichten. Professor Charles Marcus is aangenomen om het onderzoek in Kopenhagen te lijden. Hij werkt op het Niels Bohrinstituut aan de universiteit van Kopenhagen, waar natuurkundig onderzoek wordt gedaan.

Microsoft is als sinds 2005 bezig met de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign