030 - 2518995 info@interstep.nl
Inlichtingendiensten mogen op grotere schaal aftappen

Inlichtingendiensten mogen op grotere schaal aftappen

Het AIVD en MIVD krijgen als het aan het kabinet ligt, meer bevoegdheden om internet- en telefoonverkeer af te tappen. Vandaag wordt het wetsvoorstel besproken in de ministerraad.

Het kabinet is al jaren aan het werk om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Dit ging niet zonder kritiek. In reactie op de kritiek wil het kabinet de nieuwe bevoegdheden laten toetsen door een speciale commissie, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden. Daarbij krijgt de bestaande toezichthouder CTIVD meer bevoegdheden.

De geheime diensten mogen nu al internetverkeer aftappen, maar mogen maar één tap per keer plaatsen. In de nieuwe wet mogen ook grotere hoeveelheden internetverkeer worden afgetapt en vervolgens doorzocht op bepaalde informatie.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat wie een bepaalde chat-app gebruikt, of wie verbinding maakt met een bepaalde wifi-Hotspot, in de databerg van de geheime dienst terechtkomt. Dat blijkt uit een geheim document dat de NOS eerder in handen kreeg.

Hier moet dus wel toestemming voor worden gekregen van de nieuwe toetsingscommissie, die zich voortaan overigens ook over de bestaande bevoegdheden van de AIVD moeten buigen.

Het kabinet en de diensten willen al langer een modernisering van de inlichtingenwet. De geheime diensten zijn bezorgd dat ze zonder de nieuwe bevoegdheden niet meer kunnen meekijken op internet.

Volgens diverse critici komt het echter neer op een sleepnet, waarbij ook gegevens van onschuldige burgers terecht kunnen komen in de fuik van de geheime dienst. De geheime diensten beloven dat de gegevens van onschuldigen die onverhoopt bij de AIVD en MIVD terechtkomen, verwijderd worden.

De Raad van State boog zich de afgelopen maanden over het wetsvoorstel. Het is nog onbekend of het wetsvoorstel sindsdien nog is aangepast.

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign