030 - 2518995 info@interstep.nl
Geldkraan voor technieklessen gaat dicht

Geldkraan voor technieklessen gaat dicht

Basisscholen krijgen fors minder geld om de doelen te bereiken die het kabinet eerder heeft vastgelegd in het techniekpact.

Het kabinet geeft in het techniekpact aan dat alle basisscholen uiterlijk in 2020 technieklessen moeten geven. Dit is bij veel basisscholen helaas nog niet het geval. Het frappante is dat het kabinet juist na het vaststellen van het techniekpact besluit om de geldkraan dicht te draaien.

Dit is voor veel schoolbesturen een doemscenario, ze vrezen dat ze de gestelde doelen niet zullen halen en dat eerdere investeringen uiteindelijk voor niets zijn geweest. Dat schrijven zij vandaag in een brandbrief aan het kabinet en de tweede kamer. De acht regionale netwerken Wetenschap & Technologie, waarbij scholen kunnen aankloppen voor hulp, konden sinds 2014 jaarlijks 6 miljoen euro verdelen. In 2017 wordt dat bedrag teruggeschroefd naar 1,5 miljoen.

Acht regionale schoolbesturen en koepelorganisatie PO-Raad schrijven aan minister Jet Bussemaker: “Dat betekent dat we in Nederland in het eerstvolgende kalenderjaar nog geen euro per leerling additioneel toebedeeld krijgen. In 2018 gaat het bedrag met 750.000 euro verder naar beneden en in 2019 blijft er ‘slechts een paar ton’ over. Daarmee laat het kabinet het onderwijs aan hun lot over, zegt Ben Sanders van de zuidelijke regio Wetenschap & Technologie, de eerste ondertekenaar van de brief., Als zij denken dat het dan vanzelf goed komt, hebben ze het mis.”

De ambities uit het Techniekpact komen daarmee onder druk te staan, omdat het de vraag is of scholen zélf nog wel investeren in techniekonderwijs. Het kabinet wil dat meer leerlingen kiezen voor een technische studie en een baan in de techniek. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel, dat de komende jaren alleen maar toeneemt. De basisschool wordt gezien als startpunt om techniekonderwijs te stimuleren. Dus is het een raar besluit van het kabinet om juist nu de geldkraan dicht te draaien.

Als er niks gebeurt loopt volgens Sanders: “het vertrouwen in de politiek als het gaat om onderwijs een flinke knauw op., De volgende keer als er iets nieuws wordt bedacht met een doelstelling van 5 jaar, dan weten we al dat we aan ons lot worden overgelaten als na 2 jaar het geld op is.”

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign