030 - 2518995 info@interstep.nl
Doorbraak: ALS-patiënte communiceert met hersenimplantaat

Doorbraak: ALS-patiënte communiceert met hersenimplantaat

Een ALS-patiënt uit Den Bosch heeft als eerste een hersenimplantaat gekregen waarmee zij met haar gedachten kan communiceren. Hiermee is ze nu in staat letters en woorden te spellen.

Het hersenimplantaat geldt als een wereldwijde primeur, de doorbraak ontstond door onderzoek verricht door onderzoekers van het UMC Utrecht. Nog nooit konden patiënten communiceren door middel van slechts hun gedachten. De 58-jarige vrouw vertelt tegenover de New Scientist dat ze het speciaal vindt om de eerst te zijn.

De patiënte uit Den Bosch werd in 2008 gediagnosticeerd met ALS, waarna het snel bergafwaarts ging, Haar vermogen tot praten en zelfs ademen verloor ze binnen een paar jaar. Voordat zij een hersenimplantaat kreeg was zij afhankelijk van een apparaat dat zij aanstuurde met haar ogen. Echter werkte dit in de praktijk niet altijd even goed en kon het op lange termijn voor problemen zorgen. Patiënten met ALS kunnen uiteindelijk de controle over de ogen kwijtraken, waardoor zo’n apparaat uiteindelijk nutteloos wordt.

Het nieuwe implantaat is net onder de schedel aangebracht en leest hersenactiviteit af, om dat vervolgens te vertalen naar een signaal waarmee een computer of eventueel een elektrisch prothese wordt aangestuurd.

Hoewel de doorbraak een stap in de goede richting is, werkt het nog niet gebruiksvriendelijk. Het proces duurt nog tamelijk lang, waardoor het een poosje kan duren voordat een patiënt een woord spelt. Op dit moment duurt het ongeveer twintig seconden voordat de patiënte een letter kan selecteren.

 

Overig nieuws

Interview met collega Jasper: elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we ex-militair Jasper, die momenteel werkzaam is via InterStep als elektrotechnisch werkvoorbereider bij Aspen.....

Lees meer..

Krijg jij als techneut wat je verdient?

Een baan in de techniek is fijn als je goed op je plek zit, maar voel jij je gewaardeerd bij je huidige werkgever?....

Lees meer..

Zonder experimenten geen verandering

“Dat doen we op deze manier, omdat we dat al jaren zo doen”, “Dat hebben we al eerder geprobeerd, en dat werkte niet”, “Dit is het stappenplan wat we moeten volgen”. In deze tijd van disruptie kunnen dit soort uitspraken een bedrijf de afgrond in werken. Het vermogen van mensen om te kun....

Lees meer..

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign