030 - 2518995 info@interstep.nl
Deze banen verdwijnen binnen 15 jaar

Deze banen verdwijnen binnen 15 jaar

Door de ontwikkelingen in robotisering, automatisering en digitalisering zullen er in de komende jaren beroepen verdwijnen. De Universiteit van Oxford heeft onderzoek gedaan naar welke beroepen hierdoor ernstig bedreigd worden in de nabije toekomst. Daarnaast hebben ze onderzocht welke beroepen hier zo goed als geen dreiging van ervaren.

De mate van dreiging voor een beroep is afhankelijk van de taken en werkzaamheden die er bij komen kijken. We weten dat steeds meer taken door robots uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s of drones die pakketjes bij je thuis bezorgen. Maar het gaat ook gebeuren dat robots en computers taken van hoger opgeleiden kunnen overnemen. Met name op het gebied van administratie en controle, wat o.a. de banen van accountants zal bedreigen.

De onderstaande afbeelding toont de tien beroepen die de grootste dreiging ervaren van robotisering en automatisering. Daarnaast een top tien beroepen die er niet of nauwelijks gevoelig voor zijn. Het percentage geeft aan hoe groot de kans is dat het beroep zal verdwijnen in de komende 10 á 20 jaar.

Deze banen verdwijnen binnen 15 jaar

De opsomming aan de rechterkant bestaat vooral uit sociale en creatieve beroepen. Het is niet waarschijnlijk dat de technologie die geheel kan gaan overnemen in de komende jaren.

 

Geen paniek

Machines nemen voornamelijk monotone, simpele taken van de mens over waardoor zij zich kunnen richten op kwaliteiten die machines niet kunnen waarmaken. Denk aan het opbouwen van relaties of het interpreteren en oplossen van ingewikkelde zaken. De robotisering, digitalisering en andere (technologische) ontwikkelingen brengen ons ook nieuwe beroepen: zoals een 3D-printspecialist, een dronepiloot of vlogger.

Er wordt geschat dat door de ontwikkelingen ongeveer 12% van de huidige banen zal verdwijnen. Daarnaast zullen er veel banen zijn die door de invloeden van de ontwikkelingen significant gaan veranderen, naar schatting ongeveer 75% van alle banen. Deze zullen dus niet geheel verdwijnen. Daarnaast wordt geschat dat er ongeveer 13% aan nieuwe banen bij komt in de komende 10 á 20 jaar.

Onderzoeker Paul Roehrig: “Als we maar slimme beslissingen maken, de goede acties ondernemen en leren van de bedrijven en individuen die al beginnen met de voordelen te plukken van de vierde industriële revolutie, kan het heel aardig uitpakken. Als we maar beseffen dat er ook bloed vloeit…”

 

Overig nieuws

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..

De top 10 benodigde skills in de vierde industriële revolutie

De razendsnelle ontwikkelingen in de techniek zorgen ervoor dat onze wereld en samenleving veranderen. Kennis wordt op nieuwe manieren ingezet, processen worden exponentieel versneld en robots nemen taken van mensen over. Het World Economic Forum heeft onderzoek gedaan naar de verandering in benodig....

Lees meer..

2e plaats voor Nederland op wereld-innovatielijst

Op de Global Innovation Index, een jaarlijkse ordening van landen op basis van hun capaciteiten en successen op innovatiegebied, is dit jaar Nederland naar de tweede plaats gestegen. Het enige land dat hoger scoort, is Zwitserland.....

Lees meer..

Interview met collega Foort: Sr. Werkvoorbereider WT bij Engie op Schiphol

InterStep gaat regelmatig op projectbezoek bij onze collega's om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewden we Foort die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider Werktuigbouwkunde bij Engie op Schiphol.....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign