030 - 2518995 info@interstep.nl
De 8 belangrijkste technologieën voor de toekomst

De 8 belangrijkste technologieën voor de toekomst

PwC* voert ieder jaar een innovatieonderzoek uit waarbij respondenten inzicht geven in wat voor hen de belangrijkste innovatietrends zijn. Ze voorspellen welke technologieën de komende jaren in vrijwel alle sectoren de meeste impact zullen maken. Meer dan 150 technologieën worden hierbij geanalyseerd.

De acht meest essentiële technologieën van de komende vijf jaar zijn:

  1. Artificial Intelligence (AI): Apparaten die reageren op data of impulsen uit de omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen.
  2. Augmented Reality (AR): Een technologie die realiteit en virtualiteit met elkaar verbindt.
  3. Blockchain: Een vorm van databeheer die een lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing (centrale mechanisme van cryptovaluta).
  4. Drones: Onbemande luchtvaartuigen die op afstand bestuurd worden of een geprogrammeerde vliegroute afleggen.
  5. Internet of Things (IoT): Een netwerk van slimme en communicerende objecten die data verzamelen.
  6. Robots: Elektromechanische machines die menselijke activiteiten kunnen automatiseren, imiteren of assisteren.
  7. Virtual Reality (VR): Computer-gegenereerde simulatie van een driedimensionale afbeelding of omgeving waarmee interactie mogelijk is.
  8. 3D printing: Een productietechniek waarbij een digitaal bestand laagje voor laagje omgezet wordt naar een tastbaar object.

 

Door het inzetten van deze technologieën kunnen organisaties belangrijke effecten teweeg brengen. Zo kunnen producten of diensten worden geïnnoveerd, kan kostenverlaging gerealiseerd worden en kan het onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrent worden vergroot.

Volgens Ilja Linnemeijer (PwC partner en technologie-expert) is de belangrijkste impact van de technologieën, de nieuwe businessmodellen die er uit zullen ontstaan. Daarvoor dienen organisaties kansen wel met beide handen aan te grijpen. “Met technologie kunnen we nu vrijwel alles realiseren wat we ons kunnen inbeelden. Maar voor dat inbeelden – buiten de bekende toepassingen en businessmodellen durven denken – is creativiteit en lef nodig.”

Aan de andere kant brengen de technologieën ook uitdagingen met zich mee. Uit het onderzoek bleek dat organisaties dreigingen zien als het gaat over databeveiliging, privacy en cybercriminaliteit. Tevens geven vrijwel alle respondenten aan dat de werving van gekwalificeerde mensen een uitdaging vormt. Het rekruteren van digitaal talent blijkt erg lastig. Benodigde kerncompetenties zijn hierbij o.a. creativiteit, kritisch denkvermogen en communicatievaardigheden.

Overig nieuws

Interview met collega Dennis, werkvoorbereider WTB bij Unica

Wij gaan regelmatig op projectbezoek bij onze collega’s om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewde we Dennis die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider WTB bij Unica. Hier is hij de schakel tussen de servicemonteurs en de ....

Lees meer..

De top 10 benodigde skills in de vierde industriële revolutie

De razendsnelle ontwikkelingen in de techniek zorgen ervoor dat onze wereld en samenleving veranderen. Kennis wordt op nieuwe manieren ingezet, processen worden exponentieel versneld en robots nemen taken van mensen over. Het World Economic Forum heeft onderzoek gedaan naar de verandering in benodig....

Lees meer..

2e plaats voor Nederland op wereld-innovatielijst

Op de Global Innovation Index, een jaarlijkse ordening van landen op basis van hun capaciteiten en successen op innovatiegebied, is dit jaar Nederland naar de tweede plaats gestegen. Het enige land dat hoger scoort, is Zwitserland.....

Lees meer..

Interview met collega Foort: Sr. Werkvoorbereider WT bij Engie op Schiphol

InterStep gaat regelmatig op projectbezoek bij onze collega's om persoonlijk contact te houden. Daarnaast willen we ook graag meer van ze te weten komen. Deze maand interviewden we Foort die momenteel werkzaam is als Werkvoorbereider Werktuigbouwkunde bij Engie op Schiphol.....

Lees meer..
Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign