030 - 2518995 info@interstep.nl
Blog #6 | Miranda Nouwen | Halina, een kind komt nóóit uit

Blog #6 | Miranda Nouwen | Halina, een kind komt nóóit uit

Zodra ze hun dertigste gepasseerd zijn, merken veel kinderloze vrouwen (beslist niet álle) dat hun biologische wekker harder tikt. Bij sommigen zo luid dat hij de existentiële stilte keihard verscheurt. In mijn geval: midden dertig, fijn leven, carrière die lekker rolde, en als kers op de taart een leuke en succesvolle vent. Wat wilde deze vrouw nog meer? Nou dát dus: dat ondefinieerbare verlangen vervullen, niet echt een leegte, maar toch…

Bekend verhaal, het vervolg laat zich raden. Ik geniet dagelijks van mijn dochter, iets wat ik totaal niet als vanzelfsprekend beschouw. Dat zoveel geluk niet iedereen is beschoren, bleek weer eens toen actrice en Ongewenst Kinderloze vrouw Halina Reijn het debat over de combi kind en carrière een nieuwe slinger gaf. Hoe mooi en succesvol ook, De Ware dient zich maar niet aan in haar leven. En bijgevolg blijft ook die vurig gewilde baby uit het zicht, want ze wil het niet alléén aangaan. “Ben ik kinderloos omdat ik zo hard werk of werk ik zo hard omdat ik niet de godganse nacht poepluiers hoef te verschonen?” vraagt ze zich af. Haar ontboezemingen volgde ik met empathie, want ze had wel een thema bij de kop, zoals bleek uit de lawine aan reacties op haar ontboezemingen.

Over kind en carrière kun je luchtig doen of, het andere extreem, die twee als onverenigbaar bestempelen, maar de combinatie zet je leven hoe dan ook op losse schroeven.

Nu hebben schroeven de eigenschap dat je ze, met wat geluk, vast kunt draaien. Als je mazzelt met een partner, die niet te beroerd is om naar huis te jakkeren als het kinderdagverblijf belt dat het oogappeltje koorts heeft. Of met lieve ouders die met liefde hun filosofiecursus of klaverjasmiddag onderbreken voor troost en koele waslapjes.

Mijn mond viel open toen Halina onlangs bekende dat ze paniekerig ontwaakte uit een droom waarin ze zwanger was. “Ik (…) dacht vooral: het komt nu niet uit, het komt nu niet uit”. Niet zozeer haar schrik deed mij fronsen, wel dat naïeve.

Lieve Halina, een kind komt nóóit uit. Of je op de zaak de kampioen(e) bent van de declarabele uurtjes of kiest voor een iets rustiger bestaan en parttime werkt, zo’n wurm betekent dat er altijd agenda’s moeten worden omgegooid. Dat er net een zure melkvlek op je schouder blijkt te zitten tijdens je overleg/auditie. Een leuke moeder zijn, actief op school, intensief contact onderhouden met al je vriendinnen, drie keer in de week sporten, je ouders voldoende aandacht geven, een productieve collega zijn en last but not least je partner tevreden houden is onmogelijk. Kwestie van keuzes. Welke dat ook zijn, altijd zal er een stemmetje zijn dat zegt dat je iemand of iets tekortdoet. Het goede nieuws is dat het ouderschap erg leerzaam is.  Een ervaring die je meeneemt in andere levensdomeinen. Ook al valt het niet altijd mee, uiteindelijk komt alles goed! Met trots kan ik zeggen dat ik drie directe vrouwelijke collega’s heb met een gezin. Deze toppers werken allen 32 uur of meer. Kind en carrière, het kan, het bewijs is geleverd!

 

Overige blogs

Website gemaakt door: 3seconds.nl Webdesign